vegansk "ost"- och broccolipasta

Jag följer i runda slängar en sisådär 30 matbloggar, och de allra flesta av dem är bloggar med fokus på vegetarisk eller vegansk mat. En ständigt återkommande ingrediens i vegansk mat som jag varit nyfiken på är näringsjäst, eller "bjäst" som det också kallas, som används för att ge veganska rätter en ostig smak. När Markus och Evelina var och hälsade på i april bjöd vi på vegansk brunch, och till den gjorde jag vegansk "färskost", gjord på cashewnötter, kryddor och bjäst. Den blev toppengod, och smakade faktiskt färskost på riktigt! 
Sedan dess har jag använt bjäst för att göra vegansk mac'n'cheese, enligt det här receptet från fantastiska Minimalist Baker, och igår bestämde jag mig för att omarbeta det receptet till ett som passade med vad som fanns hemma när jag skulle laga lunch. Istället för cashewnötter tog jag solrosfrön som bas, använde lökpulver och vitlökspulver istället för färska grönsaker (som sagt, man tager vad man haver) och blandade i broccoli för att få med lite grönsaker också. Det blev så himla gott, och jag kan typ inte fatta hur pass mycket det faktiskt smakar som om att det är ost i såsen? Helt otroligt, och perfekt om man vill äta mer djur- och miljövänligt men inte utesluta ost ur sitt liv. För allvarligt talat, ost är ju typ det bästa som finns.  
 
Vegansk "ost"- och broccolipasta
200 g broccoli (jag hade frusen)
2 dl solrosfrön, blötlagda i 4-6 timmar (eller över natten)
3/4 tsk vitlökspulver
3/4 tsk lökpulver
3 dl grönsaksbuljong
2 msk bjäst*
1 msk maizena
pasta
 
Tina broccolin. Koka pastan. Häll av vattnet från solrosfröna och blanda sedan alla ingredienser i en mixer/matberedare och kör tills dess att du har en slät sås. Häll av pastavattnet och häll såsen i pastakastrullen, rör om tills dess att den tjocknat något. Häll tillbaka pastan i kastrullen, rör om. Servera. Ät. Höj dina ögonbryn i förundran över ostsmaken. 
 
*Bjäst finns att köpa i hälsokostaffärer, men om din närmaste sådan inte har det i sitt sortiment så går det att beställa från hälsokostaffärer på internet. 
 
Matlagning och bakning | pasta, recept, veganskt | | 2 kommentarer |

lina recenserar: the story of my teeth av Valeria Luiselli


Amusing, he said. But how do you auction the names?
I just do. What auctioneers auction, in the end, are just names of people, and maybe words. All I do is give them new content.
Explain?
You see, I'm like those people who scavenge in your garbage. But with pedigree. I expurgate; I find. I aromatize, clean and desinfect. I recycle. 
- The Story of my Teeth, Valeria Luiselli
 
The Story of my Teeth av mexikansk-italienska författaren Valeria Luiselli är en speciell bok i ett flertal anseenden, från dess uppkomst, till dess uppbyggnad till dess protagonist. Boken blev till då Luiselli fick i uppdrag att bidra med ett verk till en konstutställning vid galleriet Galería Jumex i Mexiko, vars tema var broar mellan konsten, galleriet och den större kontext galleriet befann sig i. Galleriet finansieras av en juicefabrik i Mexiko, och Luiselli valde att skriva sin bok i instanser och sedan skicka dessa till en grupp arbetare vid fabriken. Dessa diskuterade sedan det som de läst, skickade tillbaka sina tankar till Luiselli och utifrån detta växte boken fram. 
 
Boken handlar om Gustavo Sánchez Sánchez (som också var Luisellis pseudonym under tiden hon skrev boken), som är en auktionsförättare bosatt i Mexico City. Efter att ha bytt ut sina tänder mot ett par som påstås ha tillhört Marilyn Monroe håller han en auktion där han säljer sina egna tänder, fast med något modifierade bakgrundshistorier till varje enskild tand. Allt verkar gå strålande, fram tills dess att han vaknar upp dagen efter auktionen och upptäcker att hans Marilyn Monroe-tänder har blivit stulna. 
 
Jag älskade verkligen den här boken. Den har en opålitligt berättare, vilket är det bästa berättargreppet enligt mig, som är väldigt egendomlig, och hans sätt att berätta historien är väldigt speciellt. Storyn är i princip en samling anekdoter, som både är underhållande och smarta. The Story of my Teeth stället frågor om det värde vi lägger i konst, och vad vi baserar värdet på. Den rör också vid teman som kraften som ligger i berättande och fiktion, hur fiktion spelar roll i den verkliga världen, och hur viktigt berättarperspektiv är. Om du letar efter något konstigt, roligt men samtidigt tankeväckande att läsa så rekommenderar jag verkligen den här boken (tyvärr finns ännu ingen svensk översättning). Jag vet att jag kommer att läsa om den i framtiden, och jag tänker även läsa allt Valeria Luiselli skrivit hittills! 
Böcker, Lina recenserar | böcker, recension, valeria luiselli | | En kommentar |

just nu

 
#nofilter
 
Hade en skitbra selfie-session idag, lyssnade på Beyoncé för att få attityden rätt. Just nu lyssnar jag inte på så mycket annat än Beyoncé, och framförallt Lemonade. Är så sjukt förväntansfull inför konserten. Kan knappt förstå att jag faktiskt ska dit. Jag kommer grina som ett barn. 
 
Just nu är jag ledig innan jag börjar jobba den 4:e juli, så jag läser mest böcker (och pluggar lite mekanik, men ju mindre jag tänker på det ju gladare är jag). Just nu läser jag Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov, som jag snott ur mammas bokhylla hemma.  Den är helt bananers än så länge men jag gillar den verkligen.  
Just nu tränar jag för fullt inför Kyrkdalsmaran för att slå personrekordet på milen den 2:a juli. Fick en tidig födelsedagspresent av mamma och pappa som hjälper mig hålla koll på tempo och pulszoner så att jag kan träna så effektivt som möjligt. 
Just nu vill jag upptäcka ny litteratur och ge mig in i genrer jag inte utforskat tidigare. Som magisk realism, mer litterär skönlitteratur, poesi och fakta. Mest av allt vill jag bara läsa noveller mest hela tiden. 
 
 
 
 
 
Dagbok | | Kommentera |
Upp