nej till plastpåse

I veckan såg jag en kort filmsnutt på facebook om Anna som bloggar på Annas Kemtvätt, och som lever en zero-waste livsstil, det vill säga, hon undviker i så stor grad som möjligt att producera sopor. Filmen var typ 3 minuter lång, men jag blev helt fixerad av det här och har nu googlat zero-waste typ alla lediga timmar jag haft de senaste dagarna. Och bestämt mig för att, i så stor utsträckning som möjligt, sluta använda plastpåsar. 
nej till plastpåse
I Sverige är vi rätt duktiga på att sopsortera våra förpackningar. Överhuvudtaget är vi är rätt bra på att ta vara på vårt skräp på ett sätt där vi kan återvända det till något bra (eller åtminstone bättre än att det deponeras). Enligt SCB så producerade Sverige år 2014 167 miljoner ton avfall, och samma år gick endast ca 5 miljoner ton till bortskaffande (dvs, avfallshantering som inte tar till vara sopornas resurser). Allt annat gick antingen till materialåtervinning eller energiåtervinning. Toppen ju! Men. Det vi är allra sämst på att återvinna är just plastförpackningar. Vilket är sämst, eftersom plast är typ, skitdåligt för miljön. På riktigt skitdåligt. 2015 återvann vi endast 45% av alla plastförpackningar. 
nej till plastpåse
Det enklaste sättet i världen att minska hur många plastpåsar du använder är såklart att ta med sig tygkassar till affären när du handlar (alla affärer, inte bara mataffären!). Men vad som är ungefär lika enkelt, men som många förmodligen inte tänker på, är att ta med sig tygpåsar att lägga grönsaker och frukt i, istället för att ta en av de där tunna plastpåsarna i affären. Så det tänker jag göra från och med nu. Jag sydde små tygpåsar med dragsko av tyg jag fyndat ur mammas tygförråd. Klippte en lagom stor bit, vek på mitten, sydde tre sömmar, trädde lite restgarn som snodd - klart! Den större påsen med fina köksburkar på (gardinkappstyg, även det från mamma) är numera min lunchpåse. Tidigare har jag stoppat min matlåda i en plastpåse.
nej till plastpåse
Det blir ju en viss extra vikt när man använder tygpåse, de två små väger 25 gram vardera, och den lite större typ 36 gram. Men jag tror inte vi kommer ruinera oss på det lilla tillskottet. Vill man inte sy själv finns det varianter att köpa, till exempel en den här varianten i ekologisk bomull. Eller varför inte helt vanliga tvättpåsar?
Dagbok, Hållbarhet, Zero-waste | handarbete, hållbarhet, miljö, sömnad, zero-waste | |
#1 - - Elin:

Vad fint det blev!!

Svar: Tack så mycket! :)
Lina

#2 - - Jenni Lenita:

Det här gillar jag! Så bra inlägg! Snygga påsar/kassar har du skapat också 😁 Jag köper aldrig plastpåsar i affären, det blir så dyrt samt det är ju inte miljövänligt. Ha det gott 💕

Svar: Tack så mycket! :) Bra där, det är ett steg i rätt riktning! :)
Lina

Upp