hemgjorda tortillas eller "livet är för kort för att äta kartong"
Ungefär allt blir godare om man gör det själv. Kanske inte pizza då, för jag har inte direkt en vedeldad stenugn i mitt kök. Men ungefär allt annat. Som tortillas.

Allt köpt innehåller saker som inte behövs. Konserveringsmedel och alla möjliga otäcka e-nummer. Mina hemgjorda dinkeltortillas innehåller bara 5 saker. Dinkelmjöl, olivolja, vatten, salt, och lite vetemjöl till utbakning. Och det blir cirka tusen gånger godare. Och har inte en konsistens som liknar papp.

Fullkornsdinkelmjöl är mitt bästa mjöl- fullkorn som håller en mätt längre och så en nötig, rund smak.

Jag försökte mig på att göra majstortillas i hopp om att producera en glutenfri variant, men de ramlade sönder allt för mycket, så jag får nog göra lite mer efterforskningar kring det innan jag försöker mig på det igen.

Jag gillar att ha tortillas färdigt i frysen. Det är bara att ta fram och värma på närhelst man vill ha en snabb middag. Idag stoppade jag överbliven pulled pork, tomater och quinoa i, och till veckan tänkte jag packa ner hummus-wraps till lunch.

Tortillas är ungefär det enklaste av allt att göra, även om det tar lite tid då smeten måste ligga och vila två stycken 20 minuters-perioder. Men det är väl värt det när man får ta en tugga av dessa mjuka, saftiga bröd. Livet är för kort för att äta kartong.
Fullkornstortillas
7 st stora wraps, eller ca 10 mindre bröd som passar till tacos
5,5 dl fullkornsdinkel (vetemjöl funkar också, men ta mindre vatten)
1 dl olivolja
ca 2 dl hett vatten (koka upp i vattenkokare)
1 tsk salt
vetemjöl till utbakning
Blanda mjöl och salt först, och blanda sedan ut olivoljan i mjölet. Häll sedan på vatten, lite i taget och blanda tills du får en fast men ändå kladdig smet.* Täck med plastfolie och låt stå i 20 minuter. Dela sedan upp smeten i lika stora bollar. För wraps-storlek vill du göra en boll som blir lite mindre än din handflata när du plattar ut den i handen lite. Lägg de utplattade bollarna på en bricka, eller plåt, och täck med plastfolie och låt vila i 20 minuter till. När 20 minuter har gått värmer du en stekpanna på högsta värme och kavlar ut ämnena så att de blir tunna men ändå hanterbara, rikligt med mjöl vid detta moment rekommenderas. Stek hastigt, ca 1 minuter eller mindre, på båda sidor. Bröden komma att bubbla upp litegrann, så när du ser att de har höjt sig en del är det dags att vända.
Klart! Ät en medan den är varm!
*OBS! Det är viktigt att smeten inte blir för torr, då den sedan kommer att stå och vila och dra åt sig vätskan i ca 40 minuter, och om smeten blir för torr kommer dina tortillas bli hårda och torra istället för mjuka, böjbara och saftiga. Det är bättre att använda mycket mjöl då du kavlar ut dem istället.