vegansk "ost"- och broccolipasta

Jag följer i runda slängar en sisådär 30 matbloggar, och de allra flesta av dem är bloggar med fokus på vegetarisk eller vegansk mat. En ständigt återkommande ingrediens i vegansk mat som jag varit nyfiken på är näringsjäst, eller "bjäst" som det också kallas, som används för att ge veganska rätter en ostig smak. När Markus och Evelina var och hälsade på i april bjöd vi på vegansk brunch, och till den gjorde jag vegansk "färskost", gjord på cashewnötter, kryddor och bjäst. Den blev toppengod, och smakade faktiskt färskost på riktigt! 
Sedan dess har jag använt bjäst för att göra vegansk mac'n'cheese, enligt det här receptet från fantastiska Minimalist Baker, och igår bestämde jag mig för att omarbeta det receptet till ett som passade med vad som fanns hemma när jag skulle laga lunch. Istället för cashewnötter tog jag solrosfrön som bas, använde lökpulver och vitlökspulver istället för färska grönsaker (som sagt, man tager vad man haver) och blandade i broccoli för att få med lite grönsaker också. Det blev så himla gott, och jag kan typ inte fatta hur pass mycket det faktiskt smakar som om att det är ost i såsen? Helt otroligt, och perfekt om man vill äta mer djur- och miljövänligt men inte utesluta ost ur sitt liv. För allvarligt talat, ost är ju typ det bästa som finns.  
 
Vegansk "ost"- och broccolipasta
200 g broccoli (jag hade frusen)
2 dl solrosfrön, blötlagda i 4-6 timmar (eller över natten)
3/4 tsk vitlökspulver
3/4 tsk lökpulver
3 dl grönsaksbuljong
2 msk bjäst*
1 msk maizena
pasta
 
Tina broccolin. Koka pastan. Häll av vattnet från solrosfröna och blanda sedan alla ingredienser i en mixer/matberedare och kör tills dess att du har en slät sås. Häll av pastavattnet och häll såsen i pastakastrullen, rör om tills dess att den tjocknat något. Häll tillbaka pastan i kastrullen, rör om. Servera. Ät. Höj dina ögonbryn i förundran över ostsmaken. 
 
*Bjäst finns att köpa i hälsokostaffärer, men om din närmaste sådan inte har det i sitt sortiment så går det att beställa från hälsokostaffärer på internet. 
 
Matlagning och bakning | pasta, recept, veganskt | |
#1 - - Evelina:

Detta skall testas!!

Svar: Gör det! Enkelt, snabbt och gott :) passar säkert super till zoopasta ;)
Lina

#2 - - Evelina Östlund:

Hej Lina. <3 Jag håller på med en serie inlägg om vilka bloggar jag läser och undrar om jag kan få använda några av dina bilder till länken till din blogg?

Svar: Hej!! <3 Självklart får du det! Fast min blogg har ju varit lite vilande ett tag nu, så det är ju inte så mycket nytt att läsa där precis ;)
Lina

Upp